3025
Peter Paul Rubens: Zmierenie Jacoba s Esauom
Kope vás múza
13.11.2023 - 13:57
0
28
322

Stretnutie

Stretnutie

(Pilot 369 - trailer; sci-fi triler už v predaji

Mahanaim, údolie rieky Jabbok, východný breh Jordánu, 1700 BC

Esau, s mečom v ruke, sleduje Jacoba, ako sa so sklonenou hlavou, krívajúc na ľavú nohu, potáca smerom k nemu. Jacobova tunika je celá zašpinená od blata, na viacerých miestach je rozpáraná, a posiata krvavými škvrnami. Na rukách a nohách sú jasne viditeľné, obrovské a hlboké jazvy, ale bez známok krvi. Všetky miesta s jazvami sú potreté žltou, zaschnutou tekutinou.

Neschopný pohybu, pociťujúc zimomriavky na chrbte, s cudzím hlasom, znejúcim mi v temene hlavy, a neustále dookola, monotónne, ale naliehavo opakajúcim: ‚Esau, polož meč! Esau, polož meč!...‘ vyhŕknem súcitným hlasom na Jacoba:

– Jacob, čo sa ti preboha stalo?! –

Jacob dvíha hlavu a na tvári sa mu zračí silený úsmev s ústami skrivenými od bolesti. Zakopáva krívajúcou nohou o kameň a s rozhodenými rukami mi padá priamo do náručia. Púšťam meč a zachytávam padajúceho Jacoba, ktorého si po viac ako dvadsiatich rokoch priviniem rukami k telu a mimovoľne mu pohladím husté, strapaté a blatom polepené vlasy. Druhou rukou dávam dohodnutým gestom znamenie svojím vojakom, aby sklopili zbrane.

– Celú noc som zápasil s anjelom, – zašepká mi, chvejúcim sa hlasom, do ucha Jacob, potláčajúc slzy a so sklopeným zrakom si opiera hlavu o moje rameno.

‚Bude to opäť nejaký úskok alebo podlé klamstvo, ako keď mi ukradol právo prvorodeného syna na vodcu a kráľa Hebrejského ľudu po mojom otcovi?‘ kladiem si v duchu otázku a pozvoľna, držiac Jacoba za ramená, ho odtláčam, aby som sa mu pozrel priamo do očí.

– Bojoval som s ním na život a na smrť, celú noc, bez prestávky. Všetky krvácajúce rany mi Anjel po zápase ošetril, zastavil unikajúcu krv a takto ušetril môj život, – zašepkal Jacob a na znak dôkazu ukazuje zápästie pravej ruky s hrozivo vyzerajúcou, takmer dvadsať centimetrovou čerstvou jazvou bez jedinej kvapky krvi.

#

Paluba gravitačnej transportnej kapsuly TK03

Nehlučne visím vo výške tridsať metrov nad dvojicou bratov, s gravitačným štítom na maxime, neviditeľný pre vonkajšieho pozorovateľa. Sústredene sledujem priebeh stretnutia, pripravený okamžite zasiahnuť pomocou gravitačného transportného tunela pri akomkoľvek náznaku a pokuse o ohrozenie Esauovho života.

Jacob ukazuje poranené zápästie Esauovi a z údajov frekvenčného skenera, napojeného na vedomie Esaua usudzujem, že nastala rozhodujúca chvíľa, kedy môžem definitívne odvrátiť akékoľvek ohrozenie Esauovho života a zdravia, a zároveň dodržať sľub, ktorý som dal Jacobovi.

Otáčam kapsulu o deväťdesiat stupňov, tak aby bola vertikálna os kapsuly paralelná so zemským povrchom. Vystupujem z pilotského kresla a pristupujem k pultu po obvode kapsuly. Spriehľadňujem všetky oblúkovité okná plášťa a vypínam gravitačný štít.

#

Jacob dvíha hlavu a upiera pohľad svojich očí do očí Esaua. Zrazu pocíti chladivý tieň gravitačnej kapsuly, ktorá sa znenazdajky objavila na oblohe nad nimi. Mimovoľne dvíha hlavu hore a od úžasu otvára ústa, dvíhajúc pravú ruku, ktorú ukazoval Esauovi. Dlaň otáča smerom ku mne, na znak priateľského pozdravu, zvráskavené čelo sa mu rozjasňuje a z pier roztiahnutých do  širokého a šťastného úsmevu, vyčítavam slová: – Ďakujem. Ďakujem za všetko... –

Esau, nechápajúc zmenu vo výraze Jacobovej tváre, pomaly otáča hlavu smerom hore a pozerá mi priamo do očí. Došlo mu to. Jacob tentokrát neklame!

#

Mahanaim, údolie rieky Jabbok, východný breh Jordánu, 1700 BC

Esau skláňa hlavu, odstupuje od Jacoba, pokľakáva na ľavé koleno a gestom prikazuje, svojmu ozbrojenému sprievodu aby urobil to isté.

– Vitaj doma, Israel, brat môj, ktorý si bojoval s Anjelom! Náš vodca! Kráľ všetkých Hebrejcov! – hlasno zvolá Esau a pokloniac sa až k zemi, pobozká Jacobovu bosú nohu (pozn. autora: Hebrejské slovo „Is-ra-el“ znamená: „Ten, kto bojoval s bohom“, alebo „Ten, kto bojoval s anjelom“).

– Moji verní! – obracia sa Esau k svojím vojakom.

– Odteraz, je naším spoločným veliteľom, a vodcom, môj brat Jacob, ktorého budeme všetci oslovovať menom Israel, na znak toho, že bojoval s Anjelom a jeho život bol ušetrený! – ukončuje svoj prejav k vojakom Esau a obaja bratia si padajú tentokrát do vrúcneho objatia.

#

Paluba gravitačnej transportnej kapsuly TK03

‚Taak..., a je vymaľované! Chlapi, s vami som definitívne skončil,‘ pomyslím si v duchu, skáčem do pilotského kresla a rýchlosťou 12 Machov sa presúvam do výšky 24 kilometrov nad povrch planéty Zem...

Peter Paul Rubens: Zmierenie Jacoba s Esauom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Paul Rubens: Zmierenie Jacoba s Esauom

Pridať nový komentár

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
9
Počet nazbieraných
626

Pilot 369, pôvodný slovenský sci-fi triler – kniha aj pre tých, ktorí inak nečítajú.

Žiadna "vata". Zdokumentované fakty, napätie a plnokrvná strhujúca sci-fi akcia s gravitáciou v hlavnej úlohe.

Sci-fi thriller, kniha "Pilot 369", originálny darček.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť