410
Cestovateľský blog

Jar 2015: Zvonička, Nová Baňa

 
Nový (2014) náučný chodník Zvonička sme si zvolili za cieľ našej májovej túry.
Je naozaj pre každého:
(1) Ak máte kondičku môžete začať už od železničnej stanice Nová Baňa (mimo obrázku) - za cestou na okraji lesa je šípka s nápisom Zvonička - po prejdení čiarkovanej trasy pokračujete po bodoch 1 -2 - 3 - 4 - 5 - 1, a potom späť po čiarkovanej trase na stanicu - prejdete tak cca 15 km.
(2) Bežný turista sa vyvezie autom na ulicu Hájska (blízko bodu 5), tam zaparkuje a po krátkej označenej ceste začínajúcej rampou príde na štart chodníka  k Zvoničke - 1, potom pokračuje po trase 2 - 3 - 4 - 5 - 1 a odtiaľ 300 m k autu. V nohách bude mať cca 6,5 km.
(3) Malé deti, osoby 80+, kaviarenské typy, fajčiari a vojnoví invalidi zaparkujú pri bode 5 (vchod do pútnického miesta v Kohútove), tam sa pomodlia, a potom absolvujú skrátenú trasu 5 - 1 - 2 - 3 - 1 - 5, kde po krátkom kriesení nasadnú do auta.
Trasa obsahuje 5 informačných tabúľ a 3 panely s panoramatickými pohľadmi na Novú Baňu, okolité pohoria a meandre Hrona.   


Zvonička postavená v r. 1869 ako súčasť pútnického miesta Kohútovo.V minulosti sa tu konali rôzne kultúrne podujatia, napr. majálesy. 


Prvý prekrásny výhľad je z Červenej skaly - ryolitového brala sopečného pôvodu.
Na skalu vedú zospodu horolezecké výstupové cesty istené skobami s obťažnosťou 7+ až 10-.


Historický názov tejto skaly je Rabenstein. V okolí sa vyskytujú rudné žily, najmä zlata a striebra. Zo vrchola skaly sú prekrásne výhľady na údolie Hrona a panorámu Štiavnických vrchov až po Slovenskú bránu.


Neďaleko Havranej skaly v lese nájdeme (pravdepodobne vetraciu) šachtu, v súčasnosti známu aj pod menom Kamenná šachta. Nechoďte až k okraju - pád do nej je nepríjemný.

 
Po dlhom tiahlom výstupe, ktorý preverí vašu vytrvalosť a kondíciu, sa ocitnete na najvyššom bode chodníka - v lokalite Háj. Kliknite si na informačnú tabuľu vyššie a prečítajte si o tomto zaujímavom mieste viac.


Časť plochy kopca Háj je už splanírovaná - na tomto mieste má stáť kamenno-drevená rozhľadňa, ktorá zvýši pôžitok návštevníkov z panoramatických výhľadov do okolia.


Poslednou zastávkou je pútnické miesto Kohútovo, zasvätené kultu Panny Márie. V lete sa tu konajú púte a bohoslužby. Blízky prameň vraj poskytuje vodu s liečivými účinkami. V minulosti sa tu hovorilo aj o zjaveniach.


Raritou Kohútova je vzácny exemplár Sekvojovca mamutieho, s výškou 34 metrov. Má príjemnú kôru - mäkkú ako plsť.


FOTO: autor, Ria, Tomáš.

Comments

Pridať nový komentár

Reportáž je dokončená.
Ak ste na túre boli, spomínajte, ak nie, záviďte.

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
107
Počet nazbieraných
6, 824

Bývam pri Nitre na okraji strašidelného pohoria Tribeč. Som dlhoročný splavovač riek, jazier a morí. Okrem toho sem-tam vydávam knihy.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť