411
Cestovateľský blog

Dunajské ramená 2015 HUNGARIA

Pretože naše fotoreportáže z minulých rokov majú dostatočnú informačnú hodnotu pre vodákov, ktorí by chceli navštíviť tento nádherný kúsok Maďarska, dnes len pár fotografií pre potešenie očí. (Kliknite si na SOBOTU alebo NEDEĽU):

SOBOTA 30.5.2015

NEDEĽA 31.5.2015

Novinky:
(1) Väčšia voda = silnejší prúd.
(2) Samo chytil užovku - podozrivo podobnú zmiji - a predviedol nám ju v plnej kráse. Nakoniec ju pustil späť do vody.
(3) Feri experimentoval so svojím novým motorom, ktorý si pripevnil na vlastnoručne odpílený koniec svojej Orlice.
(4) Splavu sa zúčastnili 2 vodáčky zo Severnej (Mexiko) a Južnej (Brazília) Ameriky.
(5) Ďuri nám predviedol revolučný spôsob prípravy žeravého dreveného uhlia pomocou prenosného fénu a kovového valcového zásobníka.
(6) Prvé riečne kilometre si odplával aj Marianin pes Bleky, môj starý známy z plavby po Severnom Holandsku (roztrhal mi tam spacák).

(7) Konečne máme jasno v trasách plavieb:

- ak chcete navštíviť prírodnú rezerváciu Jazerá Diablovho ostrova, spustite lode na vodu pod haťou hrušovskej zdrže a po 5,5 km plavby po Starom Dunaji zabočte vpravo do prehľadného, širšieho vtoku do maďarských ramien, tam vás chytí prúd a po 1,9 km plavbe užším kľukatiacim sa ramienkom prudko zabočíte vľavo do úzkej neprúdiacej spojky, ktorá vás privedie na prvé jazero The Devil-island lakes.

- ak chcete vidieť rezerváciu Dvojjazerie, plávajte po Starom Dunaji od hrušovskej hate 7,3 km a do maďarských ramien vojdite tretím vtokom cez mierny jazyk a zvládnuteľnú perejku. Už po 500 m plavby v rýchlom prúde úzkeho ramienka zabočíte prudko vľavo do neprúdiacej spojky, ktorá vás zavedie do sveta vodných rastlín, vtákov, rýb, bobrov, motýľov a vážok, zvaného Dvojjazerie.

Do oboch rezervácií sa dá dostať aj úmornou protiprúdnou plavbou z Vadvízi kempu v Dunakiliti, tá je však vhodná len pre fyzicky disponované osoby - ak sa vám podarí doplaziť sa proti prúdu popri brehu slimačím tempom nebodaj až k Diablovmu ostrovu, bude vám jasné, prečo sa tak volá.

Comments

Pridať nový komentár

Ahoj Vlado, rád by som si pozrel fotky z vašej akcie, ale po zaregistrovaní sa v službe google som sa nedostal k tvojmu albumu, lebo nemám súhlas vlastníka albumu.A ešte jedna prosba, ak máš zopár fotiek Feriho motorovej Orlice, pridaj i tie. Vďaka.

Už by to malo na kliknutie reagovať. Ak nie, pokúsim sa vymyslieť vírus, ktorý na počítačoch ľuďom deštruuje program Picasa.

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
107
Počet nazbieraných
6, 824

Bývam pri Nitre na okraji strašidelného pohoria Tribeč. Som dlhoročný splavovač riek, jazier a morí. Okrem toho sem-tam vydávam knihy.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť