2542
Kope vás múza
15.08.2013 - 14:38
5
69
1703

Strom lásky

V strede každej záhrady, rastie strom plný záhady. Nikto ho nesadil- a predsa vzrástol. Nikto ho nerosil- a predsa urodil. Kto to len urobil? Okolo neho každý sa vznáša, každý si pripadá ako malé vtáča. Okolo neho každý si bližší je, každý má to, čo mu je najmilšie. Nikoho netrápi deň či hodina, veď vtedy sme ako jedná veľká rodina. Nikoho netrápi povrchná krása, veď čo je na povrchu pekné, iba zdá sa. Ten strom rozdáva každému z nás radosti! Dáva nám pocit večnej mladosti. Dáva nám príklad lásky a pokory, aby sme zlými už viac neboli. V strede každej záhrady, rastie strom plný záhady. Nikto ho nesadil- a predsa vzrástol. Nikto ho nerosil- a predsa urodil. Kto to len urobil? Odpoveď na túto otázku nosíme v sebe my.

Comments

Pridať nový komentár

Ďakujem za vaše názory, viete ono to nie je ľahké, keď vám doteraz bola hovorená len samá chvála a vaše básne boli považované za dobré, a zrazu "búúúú," a sypú sa na vás samé negatíva. Vravím si, teraz čo? Koho brať vážne?....Myslím, si, že okrem iného je dôležité aby sa "básnik" našiel vo svojich "dielach" a našiel si svoj spôsob písania. Ja sa momentálne hľadám, berem si  z každého tročku- od mojich priaznivcov  sa povzbudzujem asi tak, že "Radka nie je to až tak otrasné, ako keď sa maturant trápi nad úvahou", no od vás kritkov sa snažim spoznávať to nové a viac pátrať.
Takže budem rada, za vaše vyjadrenia, lebo aj tie ma posúvajú ďalej. A Klimeux, koniec koncov, čo ak je to zámer, ktorý som si stanovila? :-P

Na tvojej doterajšej tvorbe, čo si nám tu doposiaľ predviedla, je dobré to, že každá ďalšia vec je o čosi málo lepšia, ako tá predošlá, skoro to až vyzerá ako zámer. Povedzme si rovno, zatím to neni žádnej zázrak :P Ale nutno tiež povedať, že táto báseň (či básnička) je prvá, čo ma niečím oslovila. Už prvé dvojveršie sa mi zapáčilo. Možno si ostatní budú myslieť, že som divný (veď aj som), ale mne sa to celkom pozdáva. Vlastne celá prvá strofa je veľmi pútavá (možno veta „kto to len urobil?“ už je tam akosi naviac). Rýmy vôbec nehodnotím, tam sa toho moc nezmenilo ale to mi v tomto prípade absolútne nevadí, lebo ma zaujal obsah.

Zvyšné strofy také klasicky obyčajné, až všedné. Záverečné opakovanie prvej strofy zachraňuje posledný dojem, ktorý je dôležitý.

Vyzdvihla by som dva svetlé momenty - "bližší je - najmilšie" a "krása - zdá sa". Tieto rýmy nie sú gramatické, takže ich vnímam pozitívne. Ostatné je klasika, s ktorou si sa prezentovala doteraz.

Možno ďalší podnet na úvahu je rytmus básne. Stopy a tak. Ale na to možno tiež časom prídeš.

 

Ahoj Zera,

tak čo povedať, asi len toľko, že som sa konečne dočkala aj nejakej tej chvály, bez toho aby mi bolo niečo vytknuté. :-) Veľmi som sa tomu potešila, veď človeka  to aj povzbudí. Každopádne sa budem snažiť naďalej... Mne vždy ide v prvom rade o myšlienku básne, a až potom hľadím na to ostatné (neviema le či robím dobre). :-)
I tebe nech sa darí, to ti zo srdca želá

Raden

Veľmi peknú myšlienku má táto tvoja básnička. Celá sa mi páči, od prvej slabiky po poslednú bodku :)

Len nech sa ti darí aj naďalej. Držím palce :) Ja

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
16
Počet nazbieraných
891
Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť