367
Cestovateľský blog

Jeseň 2012: Kamenné more + Šášov


Za cieľ tohoročnej tradičnej jesennej turistiky sme si vybrali Kamenné more vo Vyhniach. Októbrové počasie nás potešilo jedným z najteplejších dní babieho leta. Radosť z pohybu v prírode postihla nervový systém všetkých 13 účastníkov - najmä deti neúnavne skákali z balvanu na balvan, opisujúc okolo turistického chodníka sinusoidu. Že si žiadne z nich nevytklo nohu, je malý zázrak.


Kamenné more je jedným z najväčších plošných balvanových štruktúr v Karpatoch a zároveň jednou z najstarších prírodných rezervácií na Slovensku. Vzniklo pravdepodobne po zemetrasení, narušením ryolitovej kopy a jej následným zrútením do údolia. Musela to byť poriadna šupa. Keď vynájdu stroj času, pôjdem sa na to pozrieť.


Ryolitové balvany sú najväčšie pri úpätí kopca, smerom nahor sú menšie a menšie. Ryolit je pôvodne stuhnutá láva.


Spod skalných previsov vyliezali Šmolkovia ...


... a rôzne lesné bytosti,


aby nachytali posledný tohoročný bronz.


Hela sa chce sem asi vrátiť - pripravuje si zimné značenie.


Každý kameň je iný, tento tu by mohol slúžiť ako napájadlo pre vtáčikov.


Všade je láááska (vie to aj piatačik, vie to riaditeľ školy)...


Keď sme sa dosýta nabažili nevšednej scenérie Kamenného mora, presunuli sme sa 20 km proti prúdu Hrona pod majestátnu zrúcaninu hradu Šášov.


Bol postavený pred vyše 750 rokmi na brale Orlí kameň, ktoré vychádza priamo z Hrona. Dnes je z neho pomaly sa rozpadajúca rozsiahla ruina.


Výstup na hrad je priamo z obce Šášovské Podhradie a aj menej zdatným turistom nerobí problémy. Tri a pol ročný Oliver zvládol výstup do nadmorskej výšky 340 metrov, v ktorej hrad leží, za 15 minút. Ale pozor, Oliver schová do vačku aj hociktorého dospelého zadýchaného fajčiara - nemal ešte ani 3 roky, keď vyliezol na Revište, a to je pekná strmina.


Časti stien, ba i celé steny hradu sú zrútené, zvislé deštrukcie muriva v niektorých miestach vytvárajú izolované "veže", čo tvorí z riuny vizuálne príťažlivý objekt. Šášov patrí medzi najkrajšie zrúcaniny na Slovensku.


Cez vypadané okná či strielne je pekný výhľad do okolia - tu na obec Šášovské Podhradie.


Hoci hrad leží pár kilometrov bokom od rýchlostnej cesty, turisti si naň cestu nájdu.Tým skôr, že priamo pod ním sa dá pohodlne zaparkovať.
Fotografov je tu požehnane ...


- aj horolezcov...


- horolezkýň ...


- a horolezčiat.
Nebezpečím pri návšteve hradu sú prepadnuté klenby pivníc hradu. Najmä deti si treba strážiť, pád z výšky niekoľkých metrov na nižšie podlažie by nemusel skončiť šťastne.


Našu jesennú turistiku sme zakončili obligátne - v Revišťskom Podzámčí. Počasie bolo nádherné, držková a halušky priam na zjedenie ...


Dravé vtáky sa vďačne predvádzali fotografom.


Od našej jarnej návštevy pribudli dva krotké havrany, ktoré chodili po stoloch a zabávali návštevníkov.


Aj kňažná Maria Josepha Hermenegilde Esterházy (rod. Princesse von Liechtenstein) si užívala slnka. Jej koník Broken Arrow tiež.

Pekný deň.

P.S. Najbližšia pešia turistika: máj 2013. Pridajte sa.

Comments

Pridať nový komentár

Velmi dobry vylet to bol. Dobre sme si oddychli a pobavili sme sa.

Jéj, tam som bola – na geologickej exkurzii. :-) Ale hoci som sa dívala riadne, tie šutre s jamou a písmenkami tam vtedy ešte nemali. ;-)

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
107
Počet nazbieraných
6, 824

Bývam pri Nitre na okraji strašidelného pohoria Tribeč. Som dlhoročný splavovač riek, jazier a morí. Okrem toho sem-tam vydávam knihy.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť