639
Cestovateľský blog
21.09.2008 - 20:33
0
16
1302

Čisté vody

Tento prispevok nebude o splavovaní riek, ale s vodou súvisí. Neviem celkom ako začať. Asi tým, že týmto príspevkom chcem poďakovať dvom ľuďom: Petrovi Meňhartovi a Paľovi Kráľovi.

Podľa mňa ma byť voda čista a treba pre to niečo urobiť. Našťastie sú medzi nami ľudia, čo vedia niečo zorganizovať. Vo Vysokých Tatrách už 13 rokov existuje akcia Čisté vody . Počas nej sa z vybraných plies vynaša odpad rôzneho pôvodu. Spravidla sú to plesá dostupné autom, teda najnavštevovaniejšie a najznečistenejšie. Čistenie sa tradične vykonáva počas festivalu potápačskej fotografie a filmov. Keď pre nás pred pár rokmi kamarát Peter Meňhart vyhral ako najlepši čistič možnosť vybrať si pleso na daľší rok, vybral si Spišské plesá. Do skupiny potápačov si potom vybral aj mňa. Do Tatier som do vtedy prakticky nechodil. Vadia mi davy ľudí v prírode. Ale možnosť potápať sa na plesách a ešte pri tom aj čistiť bola neodolateľná. Asi každý vie, že pre bežného človeka je v TANAPe pohyb mimo chodníka zakázaný, rovnako ako aj vstup do plies. Organizátor čistenia si musí vybaviť špeciálne povolenie z TANAPu.

Bohužiaľ v októbri, v tradičnom čase festivalu su vyššie položene plesa zamrznute. Cez vyrúbanú dieru v ľade sme vyčistili pomerne malú plochu, len pokiaľ nám dočiahlo lano. Zásluhou hlavného organizátora akcie Paľa Kráľa napokon boli Čisté vody rozšírení na celý rok a my sme sa na Spišské plesá vrátili o rok koncom augusta. Štyria potápači potom vytiahli z vody neuveriteľných 120 kg odpadu.

Od vtedy sme boli v Ľadovom plese, Zbojníckych plesách, Velickom plese, Starolesnianskom plese, Malom Hincovom plese, Žabom plese a Temnosmrečianských plesách (tu bezo mňa). V každom z nich, aj v tých ktoré sú daľej od chodníkov nájdete "stopy" po ľudoch. Časti odevov a obuvi, pravdepodobne odfúknuté vetrom počas odpočinku na chodníku. Zvyšky lezeckej výstroje, ešusov a iných častí výstroja. Ale aj množstvo konzerv, fliaš, plastových pohárov a iných obalov z potravín.Posledná "kategória"odpadu je stavebný odpad. Sú to zvyšky po stavbe chát a ich príslušenstva, alebo víchricami a lavínami odnesené časti z chát.



 

Všetky tieto fotografie boli urobené pod hladinou tatranských plies.

 

Toto je zbierka odpadkov zo Zbojníckych plies. Vrátane tých podivuhodných kovových tyčí a pokrievok na veľké hrnce.

Naštastie ešte stále sa dajú v plesách nafotiť aj pekné zábery a žijú v nich rôzne zvieratká. Toto je potápník z Malého Hincovho plesa.

Larvy potočníkov. 

Takto vyzerajú plesá pod hladinou. Na poslednom zábere vidno akoby zrolovanú časť povrchu dna. Nevieme ako to vzniká, ale je to (asi) prirodzeného pôvodu. Ak to tam tak neostalo po výskumoch robených v 60-tych rokoch. Čo by znamenalo, že dno plies sa mení len veľmi pomaly.

Konár borovice obrastený riasami z Velického plesa.

Ak sa chceme na plesách potápať, treba si vyniesť výstroj. To znamená niekoľko desiatok kilogramov na každého.

 

 

Odmenou za námahu sú nevšedné pohľady.

 

 

 

Peťo vynáša z vody ďaľšie vrece odpadkov.Kiež by sme ich viac nenašli.

Dvaja čističi odovzdávajú vrece s odpadom dozorujúcemu TANAPakovi na Velickom plese. Je celkom dobré počasie, aj keď dosť fúka a je niekoľko stupňov pod nulou.

O par minút, len čo sme sa prezliekli to vyzeralo takto:

Ahoj Tatry.

 

Autori fotografií: Peter Juhás, Peter Meňhart, Viktor Farmadin

Pridať nový komentár

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
7
Počet nazbieraných
151
Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť