2763
Kope vás múza
https://blog.enigma.sk/wp-content/uploads/2019/09/niko.jpg
08.09.2019 - 19:31
0
15
1209

Stelesnený anjel

      Mama. „Len“ jedno slovo. „Len“ dve slabiky. „Len“ štyri písmená. A i tak pre mňa znamenáš život. Znamenáš pre mňa život doslova. Veď si predsa tá, ktorá ma 9 mesiacov nosila vo svojom brušku. Si presne tá, ktorá ma nosila pod svojím srdcom

        Nie je to však len to, že si mi dala život. Dala si mi toho oveľa viac, až to ani slovami nejde opísať. Od malinka mi venuješ svoj čas a dávaš mi lásku. Na vzdory všetkým prekážkam, ktoré ti život naložil, si stále úžasnou milujúcou mamou. Čokoľvek sa deje, akýkoľvek máš problém, vždy vypočuješ aj mňa. Za každých okolností ma podporíš a pomôžeš mi. Nezáleží na tom, čo sa deje, si tu stále. Nikdy som od teba nepočula, že ťa mám nechať, že ťa zaťažujem, alebo že na mňa nemáš čas. Vždy si ho nájdeš.

         Keď sa zahľadím do tvojich očí, všetky problémy razom prejdú. Na všetko zlé v momente zabudnem. Vnímam len to pekné, len to dobro, ktoré z teba ide. Vnímam len tvoje iskričky v očiach, ktoré žiaria nech sa deje čokoľvek. Vnímam však hlavne lásku, ktorou ma bezpodmienečne a nadovšetko miluješ.

         Si presne tá, ktorá videla moje prvé kroky i pády. Ty si ošetrovala moje rozbité kolená, keď som prvýkrát padla z bicykla. Ty si so mnou ležala v nemocnici, keď mi tiekli infúzie. Ty si tá, ktorej som robila „šoky“, keď som napríklad vliezla do klietky pre andulky u starkej vo dvore, a ty si si párkrát musela pretrieť oči, či vidíš dobre, keď si ma s nimi v klietke zbadala. Ty si bola tá, ktorá ma kúpala, keď som sa vykúpala vo válove s vodou pre kačky, alebo sa zahrala na hnoji. Zažila si so mnou mnoho, postarala som sa ti o krásne roky na materskej. Nech som však vyparatila čokoľvek, vždy si bola chápavá, a aj keď si sa nahnevala, netrvalo to dlho.

         Ani v škole som ti nerobila veľkú radosť. Všetko bolo prednejšie, len nie učenie. A ty si aj tak nestrácala nervy a trpezlivosť. Spomínam si, ako si ma do noci učila malé písané s, no doteraz ho neviem pekne napísať, ale ako taký výsledok sa dostavil. A ten výsledok je len a len vďaka tvojej podpore. Viem, že som nebola asi najlepšie dieťa, aj keď ty tvrdíš, že si si lepšie nemohla priať, pretože som sa ti vždy postarala o úsmev a zábavu.

         Zakaždým, keď mám rozprávať o svojom vzore, nepadneš mi v momente ty. Ani nad tým nemusím premýšľať. Si od mala mojím vzorom a dávaš mi krásny príklad, ako byť dobrou mamou. Máš môj obdiv, ako dokážeš všetko zvládať. A nielen to, ty to zvládaš s úsmevom a optimizmom. A, samozrejme, popri tom všetkom stále zvládaš byť aj tou najlepšou mamou. Každému dieťaťu by som dopriala, aby mal tak milujúcu mamu, akou si ty. Lepšiu som si ani priať nemohla.

         Verím, že aj ja svojmu dieťaťu budem schopná dať toľko, koľko bolo dané mne. Že mu dám taký skvelý základ, aby mohlo rásť, ako ja. Dúfam, že aj zo mňa sa raz stane tak skvelá mama, silná žena a taká bojovníčka, akou si bola ty, milá mamina.

         Pri spomienke na teba myslím na anjela. Od malinka som už vedela, že taká osoba, akou si ty, musí byť jedine stelesnený anjel, ktorého sem poslali priamo z neba. Celý čas si bola mojím stelesneným anjelom, až si sa napokon stala mojím ozajstným.

         Teraz si už tam hore. Dozeráš na odtiaľ, kde ťa už netrápi tvoj zdravotný stav, tam, kde sa už nebojíš, či ti bude dopriaty ďalší deň. Už, žiaľ, nie si medzi živými. Už si ťa vzali späť do neba.

         Mami, vždy som sa snažila byť takou dcérou, aby si na mňa bola hrdá, aj keď viem, že nie vždy mi to išlo. Veľakrát som sa tvárila pred tebou silná, aby si sa netrápila a potom som v noci plakala do vankúša. Chcela som len, aby si bola zdravá a šťastná. Každý večer som sedela v tureckom sede smerom k oknu a želala si to. A teraz? Teraz len dúfam, že ma zhora sleduješ a si na mňa hrdá.

         No hlavne verím, že za pár rokov ma tam hore budeš čakať s otvorenou náručou, s tvojimi nenahraditeľnými mafinkami, ktoré si tak rada piekla a ja som ich zbožňovala vyjedať. A ja ti budem utekať naproti s básničkou, ktorá bude pre teba, lebo si ich milovala a s krásnou farebnou orchideou, ktoré sme mali po celom byte.

         Veľmi mi chýbaš, mami, milujem ťa.

 

Pridať nový komentár

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
4
Počet nazbieraných
75
Mám 18 rokov. Písaním som začala v asi 12 , príbehy. Neskôr to boli básne. Keď som písala, brala som to ako únik. Terapia. Vypísala som sa. Dala som to do veršov. Do slov svoje trápenie. A časom som dokázala dať na papier nielen smútok, ale aj hnev, šťastie, nádej....Všetky pocity. A dnes tvorím.
Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť