1907
Kope vás múza
25.11.2009 - 13:15
6
111
1399

Dotyky

- Tomáš, Tomáško!
Malý šesťročný blonďáčik s priezračnými modrými očami, anjelskou tvárou a odzbrojujúcim úsmevom kľačí na zemi. Chodiť nechce. Oveľa radšej má kolená. Veľmi vážne berie do rúk najrôznejšie predmety a roztáča ich. Napríklad krúžok. Čím dlhšie a rýchlejšie sa točí, tým viac sa usmieva, ten pohyb v ňom vyvoláva nadšenie. Akoby jediný zmysel bol v ich vzájomnom kontakte, v priam mystickom spojení schopností točiť sa a roztáčať. Nikto nevie prečo to robí, prečo donekonečna uvádza do pohybu svoj umelý hrnček. Krátkym, rýchlym pohybom, v jedinom, takmer neexistujúcom bode. Fascinuje ho to.

- Tomáško, prestaň, všetko povylievaš!
Pravda, niekedy to robí aj s plným pohárom, nie naschvál, čaj rozliaty po stole nevidí.
- Nerozumieš, Tomáš!?
Na toto neodpovie. Vie sa nádherne smiať, srdcervúco plakať i neznesiteľne kričať, len rozprávať nie.
- Tak už dosť! Ty nerozumieš? Pozri, celý si mokrý. Nehanbíš sa?
Najskôr nie. Ale keď mu vezmú jeho obľúbenú hračku, zatína zuby a celý sa trasie a kričí... Vtedy je najrýchlejším riešením ústup. Nie najlepším. Tomáško však vie, čo zapôsobí a vytrvalosť má v tomto smere neprekonateľnú.
A potom voda, tá ho priam fascinuje. Voda v pohári, v umývadle, vo vani, kdekoľvek, len nech je správne mokrá, nech sa pod rukou rozprskáva do strán a nech unesie všetky tie nádherné farebné predmety, ktoré v jeho prstoch ožívajú. Kuchynku má zakáznú, do kúpelne môže len pod dozorom. Stačí chvíľka nepozornosti a ...
- Tomáško, už zase!? Baby, veď dajte naňho trochu pozor!
- Tomáš, poď sem!
Niektoré ruky sa ho dotýkajú iba zlostne, ale také ruky sa dotýkajú zlostne každého a všetkého; aj čerstvý ranný vzduch vedia premeniť na ťažký a nedýchateľný. No i takéto ruky dokážu znežnieť, ak sa dotknú Tomáškových vlasov.
- Tomáško, aha..no tak, vezmi si.
Tie ruky ešte cíti na zadku, ale koliesko má zázračnú moc.
Dievča na vozíku sa smeje, keď sa smeje on.
- Tomáš, ty si ale..
- Čo Zuzka?
- Nič..
Tomáš pozná ruky, Zuzka ich hlas.
- Už si sa dnes česala?
- Ešte nie. Ale..teta Jarka ma očeše.
- Teta Jarka tu dnes nie je.
- Príde, poobede.
- Dnes nepríde, mala nočnú.
- Aha..ale prečo potom vravela..
- Čo si zas vymýšľaš, Zuzana?
- Ja si nevymýšľam.
Naozaj nie, len tomu nerozumie. Dotýka sa vlasov; musí sa pritom predkloniť inak by to nedokázala. Chcela by sa očesať sama, ale vo svojich stuhnutých prstoch, nič neudrží. A tak znáša dotyky cudzích rúk.
- Tomáš, zase si tam? Čo som povedala, kde máš byť?
Lenže voda a krúžky sú oveľa príťažlivejšie.

Comments

Pridať nový komentár

je to úvod do poviedkovej kompozície, som zvedavý, ako to vnímate :)
príjemné, trochu som nepochodpila poslednú časť, no asi to je len úryvok. Takže mne sa ten začiatok páči, je to také reálne milé.
Mám hovoriť ako som to pochopila? lebo nechcem vyjsť na smiech :D:D:D ale... fakt sú to deti so zázračnými schopnosťami? Teda, ja si ich predstavujem ako v nejakom domove a tak... neviem :) Nad tým by sa asi dalo hĺbať :D:D:D
zázračnými? no, jednu schopnosť majú: prinútia ťa, úplne nenásilne, rozmýšľať o sebe, rozlišovať medzi dôležitým a nepodstatným.. pracoval som v ústave s postihnutými deťmi a dostal som pár lekcií :)
Taká zázračnosť v abnormálnosti. Teda, pracovať v ústave s postihnutými deťmi musí byť zážitok. Teším sa na pokračovanie :)
ak sa necháš, otestuje ťa to

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
22
Počet nazbieraných
2, 349
Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť