359
Cestovateľský blog

Vodopády Iguazu


Letová hladina 11 500 m, rýchlosť 850 km/h, vonkajšia teplota -50 st. Celsia, v hĺbke pod nami brazílske dažďové pralesy Amazonie. Do preletu rovníka ostáva 5 minút, potom sa už ocitneme na južnej pologuli. 


Takúto udalosť treba osláviť. K pocitu výnimočnosti okamihu prispel aj kapitán nášho Boeingu, ktorý odpočítavajúc sekundy do prekročenia tejto dôležitej pomyselnej kružnice - pri vyslovení slova "nula" ťukol do výškového kormidla, lietadlo "narazilo" na rovník a viditeľne poskočilo... na čo pasažieri reagovali výkrikmi nadšenia, štrnganím pohárov, blýskaním fotoaparátov a nespútaným veselím...


3 stupne pod rovníkom, na rieke Rio Negro, pár kilometrov pred jej ústím do Amazonky, leží hlavné mesto štáto Amazon - Manaus. Na fotografii vidíme most cez Rio Negro spájajúci obidva brehy. Manaus je vpravo dolu. (Fotografia vznikla vďaka kapitánovi, ktorý lietadlo naklonil tak, aby sa dala zhotoviť takáto výšková snímka.)
Ako dlhoročný akvarista si ho dobre pamätám z časopisov - v rieke Rio Negro žije totiž množstvo sladkovodných akváriových rýb, ktoré sa odtiaľ exportujú do celého sveta. Napr. rybka skalár, označovaná aj ako "kráľovná akváriových rýb" je dosť ľakavá, a tak ju domorodci lovia jednoducho: plesknú silno listom pádla o hladinu, rybky sa zľaknú, prevrátia sa na bok a na chvíľu ustrnú na hladine - potom ich už stačí len pozbierať.


Amazonka.


A sme tu: oblasť vodopádov Iguazu zahŕňa dva národné parky, jeden na argentínskej, druhý na brazílskej strane. Oba sú vyhlásené za svetové dedičstvo UNESCO. Hotel Das Cataratas je jediným hotelom vo vnútri Národného parku Iguassu na brazílskej strane vodopádov, s jedinečnou polohou priamo nad nimi, obklopený subtropickou džunglou.




Hotel patrí do siete hotelov Orient Expres, je postavený v štýle portugalskej koloniálnej architektúry. 139 štýlových izieb, veľký bazén, slnečná terasa, tenis, bujná exotická záhrada s orchideami, spa, 2 reštaurácie, bar, wifi... atď. Nechutný prepych.


Národné parky sú domovom množstva vzácnych zvierat, ako napr. jaguár, tapír, mravčiar, ocelot, ...


... nám sa podarilo stretnúť pásavca...


... tukana...



... a takmer domestifikované mrštné a smelé zvieratko nosáľa červeného, ktoré zistilo, že najlepším zdrojom potravy sú turisti.


Po prekročení brazílsko-argentínskej hranice nás vezie bližšie k vodopádom vláčik nabitý turistami.


Davy turistov potom prechádzajú po dlhých mostíkoch ponad rieku Iguazu, ktorá je nad vodopádmi široká až 1.500 metrov.


V diaľke počuť temné dunenie, čo každého núti pridať do kroku. V období dažďov, kedy preteká vodopádom neuveriteľných 14 miliónov litrov vody za sekundu, vraj počuť zvuk vodopádov až do vzdialenosti 25 km a vodná triešť siaha do výšky 40 metrov.


Napätie narastá...


... a sme pri ňom: Diablov hrtan - najmohutnejší z vodopádov. Pomenovali ho tak kedysi Indiáni - mysleli si že práve tu je vstup do pekla. Asi to bude pravda.



Voda sa tu s dunením rútí z okraja lávovej plošiny do hĺbky 70 metrov.



Vodná triešť nedovoľuje návštevníkovi dovidieť na dno rokliny, čo ešte zvyšuje zlovestnosť tohto miesta. Pri pohľade z vyhliadkovej plošiny zahalenej oblakom rozprášených vodných kvapiek behajú človeku po chrbte zimomriavky. Je to určite jedno z najmagickejších miest našej planéty: Diablov hrtan vás jednoducho ovládne - stojíte tam premočený celé minúty so striedajúcimi sa  pocitmi fascinácie, nadšenia, údivu i posvätnej hrôzy.   


Ale pozor, Diablov hrtan je len jeden z vodopádov - v období dažďov je vodopádov 275 a dľžka hrany tvaru podkovy, z ktorej padajú, je 2,7 km, t.j. 4 x širšia ako Niagara. Ide o najväčší systém vodopádov na svete


Pozrieme sa teraz na brazílsku časť vodopádov. Sú nádherné.










Vtáky zlietajúce sa na skalnú plošinu nad vodopádmi u nás tak ľahko neuvidíte - veď sú to kondory. Kondor veľký - jeden zo symbolov Južnej Ameriky - patrí medzi najväčších lietajúcich vtákov na svete - rozpätie krídel siaha až do 3,2 metra, aj vďaka nim môže lietať až do výšky 7.000 metrov ! Nestavia si hniezda - vajcia kladie často na holú skalu alebo do skalných štrbín. Jeho majestát trochu znižuje fakt, že sa živí zdochlinami. Ale keďže aj my, ľudia, konzumujeme mŕtvolky, napr. grilované kuracie stehná, hovädzie steaky, pečené pstruhy atď. -  a akí sme len majestátni - je to 1 : 1. 


Vodopády Iguazu sú bezpochyby jedným z najkrajších prírodných amfiteátrov našej planéty i jedným z najväčších cestovateľských zážitkov, aký môžete zažiť. Ak sa niekedy zatúlate do týchto končín, určite budete pred nimi dlho stáť v nemom úžase a pôjdete si "oči vyočiť".

Comments

Pridať nový komentár

Ach... nádhera. Keď raz budem veľká, budem ovocím do jogobelly...

tak toto fakt ze jestos vodopados a jestos dobry servisos v lietadlos ale jestos najviacejos krasnos fotos a zazitkos :) wavako si ma inspirovala tou akoze spanielcinou...no nadherna priroda....fu fu....

:)

Nádhera, raz sa tam vyberiem.

Aj ten pásavec je dobrý, má pekné uši :)

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
107
Počet nazbieraných
7, 306

Bývam pri Nitre na okraji strašidelného pohoria Tribeč. Som dlhoročný splavovač riek, jazier a morí. Okrem toho sem-tam vydávam knihy.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť