370
Cestovateľský blog

Videohron - prvé zábery.

Dobrá správa pre vodákov chystajúcich sa splavovať Hron: na svete sú prvé zábery videofilmu o našej najnavštevovanejšej rieke. Film zachytí najkrajšie pasáže rieky od prameňa po ústie, prírodné i historické pamätihodnosti v jeho okolí, radosti a úskalia plavby i život na táboriskách. Hotový by mal byť pred Vianocami 2014, v distribúcii od r. 2015.


Na túto neľahkú úlohu sa podujal známy nitriansky kameraman, spolupracovník TASR, Ing. Milan Ivanič. Prinášame vám niekoľko fotografií z jesenného filmovania, zatiaľ zo súše.


Prameň Hrona pod Kráľovou hoľou, blízko sedla Besník.


Hron ako malý potôčik nad Telgártom.


Ak sa vám zdá, že sa dívate na dve trate, mýlite sa - ide o tú istú trať: vlak vojde do tunela vpravo, vovnútri hory opíše stúpajúcu kruhovú sľučku s polomerom 400 m, aby potom o 31 metrov vyššie vyšiel z hory a po viadukte v pozadí odišiel vpravo cez sedlo Besník smerom na Margecany. Trať Červená Skala - Margecany je jednou z najkrajších tratí Slovenska. Má 65 rokov.


Čiernooký bača ovečky zatáča. Milan ho natáča.


Národná prírodná rezervácia Meandre Hrona.


Najzaujímavejší človek, ktorého sme na filmovačke stretli, bol bezpochyby Mikuláš Gigac zo Šumiaca, folklorista, hudobník, spevák, chovateľ oviec a majiteľ unikátneho múzea zvoncov a spiežovcov. V pristavanej drevenici ich za desaťročia zhromaždil okolo 2000, mnohé z nich sú cenné unikáty. V múzeu nájdete aj ukážky ľudových odevov a zariadenia. Ak pôjdete okolo, určite sa zastavte.


Obrázok ako z pohľadnice - stará drevenica a v pozadí majestátna Kráľova hoľa - najvýchodnejší končiar Nízkych Tatier (1946 m n. m.).


Tota Heľpa, tota Heľpa, to je pekné mesto, a v tej Heľpe a v tej Heľpe švárnych chlapcov je 100... Nádherná skala - východisko jarných splavov Hrona. (Iste netušíte, že pieseň Tota Heľpa je pretextovaná do čínštiny - má rockový charakter a raperskú vložku - nenechajte si ujsť - je tu: Hasaiaki.) 


Skala Kráľovná (zv. aj Jumpstone), čnie 6 metrov nad hladinou Hrona a v lete z nej skáču vodáci do hlbočiny pod ňou - zaujímavé je, že hlbočina je len pod skalou, inde má Hron hĺbku necelý meter. Zvláštnosťou tohto miesta je aj to, že prúd vám loď namelie rovno pod skalu - menej skúsených tu čaká polovičný eskimák.


Hať - zabiják v Šalkovej pred Banskou Bystricou, dá sa z nej dostať len s pomocou záchranného vrtuľníka. Vodáci ju s rešpektom prenášajú.


Vyšplhali sme sa aj na hrad Šášov, jednu z najkrajších zrúcanín na Slovensku.

***

V sezóne budeme snímať hlavnú časť filmu, často z plavidiel, a možno aj z motorového rogala. Sem-tam vám prinesieme riport z filmovania.

Comments

Pridať nový komentár

Potešte si oči krátkym riportom z našej úvodnej filmárskej expedície - ide o prvé zábery budúceho filmu o Hrone pre vodákov, netradične mimo sezóny, v jeden slnkom prežiarený víkend. Najkrajšie boli stromy, lúky a kopce okolo Telgártu. Iste by si tu prišiel na svoje aj van Gogh, autor výroku "Mám rád prírodu, ktorá takmer horí". Škoda, že ho osud nezavial aj pod Kráľovú hoľu.

Emotívne, dušu potešilo, len vytrvajte...

jana

Už teraz sa teším a som presvedčený,že zámer sa vydarí, veď málokto tak pozná Hron i jeho okolie od prameňa až do ústia.

Ivan

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
107
Počet nazbieraných
6, 824

Bývam pri Nitre na okraji strašidelného pohoria Tribeč. Som dlhoročný splavovač riek, jazier a morí. Okrem toho sem-tam vydávam knihy.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť