1358
Kope vás múza
https://blog.enigma.sk/wp-content/uploads/2016/12/12963931_211771149213179_5032384931945127401_n.jpg
14.07.2010 - 22:39
12
92
2344

Padá svet :)

Padá svet, veď padá svet

Padá vták to nie je let

Padajú stromy a padajú zmysly

Keď pery sa v strachu bezmocnom stisli

 

Padla  nádej, nevadí

nenávisť ju nahradí

Padol jeden láskykvet

na jeho mieste už jed

 

Motýľ letí letom priamym

možno ho tiež pádom zmámim

Svet mi padá, stále padá

Možno ma má stále rada

 

Líha krutosť od radosti

Nepadá, niet závislosti

Ona sama vie byť dáma

Veď nemusí seba klamať

 

Padla aj tma, tak sa pýtam: "Čo tu ešte chcem?"

Nechce sa, no túto myšlienku nezabijem

Nepekný chaos, to sa tu deje, ani padať nemusí

Len sa divím že sa nám náš priestor nehnusí :)

Comments

Pridať nový komentár

veeľmi opisné a... ako by niekto povedal - básnické ale nie poetické. skús sa trochu odviazať od tých kŕčov akými na mňa pôsobia tvoje rýmy. smajlíky veľmi do textu nepatria. do žiadneho - ani do básne ani do prózy. nanajvýš do komentára... skús si prečítať nejakú súčasnú prózu :) aj tu na enigme sa občas zjavia ľudia, ktorí takú píšu. napríklad boco, bludička, a saša suplová :) prajem veľa inšpirácie :)

Majka, stále si sa nezbavila toho jednostranného videnia? 

Ja len, že za súčasnou tvorbou a súčasnou poéziou a prózou treba vidieť všetkých súčasných autorov. ;) 

Neviem či si nemyslela súčasnú poéziu namiesto tej prózy, ale to je v podstate jedno. 

Ty skôr narážaš na post moderný štýl, nazývaný tiež novomoderna, voľný verš, netradičné rýmovanie, nový surrealizmus a má to ešte mnoho prívlastkov a mien.

Ale označovať len túto úzku skupinu za súčasnú tvorbu by bola chyba. 

Veď aj sám ON - Halofon je súčasný autor a jeho klobásová tvorba je nanajvýš moderným prvkom. (aj keby on sám tvrdil niečo iné :D)

Skrátka nebuďme puritánmi a nesnažme sa robiť z umenia akúsi jednoliatu linku, ktorá má jasný smer a jednotnú formu v danej dobe.

V súčasnosti je na umení krásne práve to, že je tu taká mnohosť foriem. Jedni diela odkazujú na minulé štýly nápadnejšie iné menej.  

A každý štýl má čosi do seba.   

sekla som sa, prózou som my.slela poéziu ja ťapa...

hej, o próze som nechcela hovoriť, to je fakt, ospravedlňujem sa.

dušan, toto je tvoj pohľad, ja mám iný. ty si starý zarytý ochranca rýmovačiek, s tebou sa o tom hádať nebudem. jasné, každý štýl má a MAL niečo do seba. ja neviem, skús dať niečo takéto prečítať súčasnému slovenskému poetikovi a napíš mi čo ti povedal... "Básnické, ale nie poetické" to nie je z mojej hlavy ale z hlavy človeka, čo sa v tejto oblasti pohybuje častejšie ako my tu všetcina enigme dokopy ... 

kto chce robiť z umenia jednoliatu linku? preboha... nebuď smiešny a nerob zo mňa blba :D práve preto, že umenie nie je jednoliata linka sa zrodil voľný verš.

novomoderna, nový surrealizmus a všetky tie ostatné mená aké si tomu dal bohužiaľ JE moderná tvorba. to je tak... ani ty, keď máš na výber, nesiahneš po diele z obdobia renesancie namiesto dobrej detektívky. a možno áno. ale to si potom jeden z milióna. ďalší z milióna je historik.

Som hrozne rád, že si aspoň polovicu môjho komentára pochopila správne. 

Prosím ťa prečítaj si ho najlepšie zajtra znovu aj s tým tvojim a zistíš, že v podstate si moje slová len prerozprávala. 

Na druhej strane nerobím z teba blba a ani sa o to nesnažím. 

Len vravím, že nepomenúvaš veci správnymi menami - to je celé. 

Ja nie som ani zarytý ochranca rýmovačiek a ani zarytý odporca voľných veršov. Som zarytý ochranca umenia a snažím sa neustále pripomínať práve to, že neexistuje len jedna cesta a že krásne je všetko umenie. Mimochodom aj to tvoje. ;) 

Irituje ma len to, že vrchol dokonalosti v súčasnej literatúre vidíš veľmi jednostranne. 

"Básnické, ale nie poetické" - samozrejme že toto nie je tvoj výmysel, ak by bol videla by si aj širšiu súvislosť. Lebo síce si to v tomto prípade pomenovala správne, čo nespochybňujem, ďalej však myšlienku nerozvíjaš. 

Môj a len môj názor je, že sa vždy príliš necháš uniesť názorom niekoho, kto má v určitom momente na teba vplyv, chyba je len tá, že vždy máš jeden primárny zdroj a nikdy nie viac. (Toto nie je útok voči tebe Mária - ak to tak vyzerá tak prepáč, ale vážne už neviem ako to napísať aby ťa to oslovilo a zároveň sa ťa to nedotklo)

A len dodám, nemysli si, že ja nekonzultujem diela s už zabehanými autormi a jazykovedcami, pretože opak je pravdou - konzultujem ich a zhováram sa o nich neustále. 

A mimo iné - ja som aj historik. ;) 

 

PS: A aby ani náhodou nikoho nenapadlo, že sa na niečo hrám a prezentujem svoj názor ako jediný správny, lebo to nechcem. 

Pokojne diskutujme o tomto probléme. O umení ako takom. A najmä o tom, čo považujeme za "súčasnú tvorbu" a "súčasných autorov".

A ak sa hocikomu môj názor nepáči, dajte to najavo a argumentujme. :) 

Ja obraňujem veci ktoré sa mi páčia. ak sa tebe páčia verše ktoré sa rýmujú, je to v poriadku, je to tvoja vec. mňa do toho nič nie je. mne sa nepáčia, keď si ich chce niekto tvoriť, nech ich tvorí aj to je jeho vec, mňa do toho nič nie je ani ma to nezaujíma. 

keď vidím báseň, poviem ako to cítim ja, ako to vidím, nehovorím, že len voľný verš je umenie, ale môže to tak vyzerať, pretože ho preferujem, lebo sa mi páči. tzn. - pre mňa JE to momentálny vrchol. ak sa ti nepáči, že niečo komentujem, môžem prestať. fakt nemám chuť dočítať sa, že som po tebe niečo prerozprávala, pretože ja mám vlastné názory.

nič v zlom. 

 

tvoj aj môj komentár som si prečítala minimálne 3krát pred tým, než som niečo napísala...

Počúvaj, neviem prečo máš pocit, že sa voči mne musíš vždy obraňovať, asi je to preto, že narážam priamo na to čo hovoríš v komentároch. 

Zopakujem, je mi ľúto, že to možno vyzerá ako keby som na teba útočil, ale nie je to tak, nie je to rozhodne zámer. 

Ja nie som enigma, takže pokojne sem prispievaj a komentuj, veď autorov tvoje komentáre tešia. 

Máš vlastný názor, ktorý je super - výhrady voči nemu som už napísal. 

Len zopakujem, že často máme názory podobné akurát akoby si mojim slovám nerozumela. To je môj pocit. 

 

Ja ťa bohužiaľ celého nechápem. fakt proste... keď čítam kdekoľvek tvoje komentáre tak sa v nich minimálne 5krát stratím, kým dôjdem do konca. 

ok, možno pochopím, že sa ma snažíš priviesť na svoju slinu a na to, ako to cítiš ty... nemysli si, že nad rýmami sa vôbec nezamýšľam. len mi proste prídu tisíckrát prežuté. lebo ani rýmovať sa nedá donekonečna. skrátka som zástanca nových vecí. staré veci boli pekné keď bol ich čas a mnohé z nich sú krásne aj teraz, tak ako nikdy nezabudneme na Elvisa Presleyho. Ale páči sa mi, keď sa veci vyvíjajú, mám rada nové chute a pohľady a práve preto som upustila od rýmu, pretože to, čo ma napĺňa je momentálne nová poézia. proste rýmy ma už nedokážu chytiť za srdce. to je celý môj pohľad, aby som ti ho lepšie priblížila.

tým chcem povedať, že ma môžeš prestať presviedčať o jednostrannom pohľade. každý človek má istým spôsobom jednostranný pohľad. 

je mi jasné, že máš lepšie kontakty ako ja, ako si v podstate sám spomenul. ja nie som nijaký borec, tvorím len keď mi chutí a neplánujem sa týmto živiť. neplánujem v skutočnosti vôbec nič. ani to, čo budem robiť o dva dni. 

takže - ber ma za akú len entitu chceš; zaslepenú, nerozhľadenú a neviem ešte akú. je mi to absolútne jedno, pretože ja robím veci, ktoré cítim. som kto som a som na to hrdá, nikdy by som nechcela byť nikým iným. milujem umenie... každé umenie! niektoré sa mi páči viac,iné menej, presne tak, ako milujem zmrzlinu, ale najradšej mám lieskovo orieškovú. 

neviem či si pochopil. dúfam že áno a už nebudeme musieť viesť debaty o mojej zaslepenosti. pretože ja nemám pocit, že som nerozhľadená, len že mám proste svoj pohľad. 

ktovie, možno sa tomu rozoberaniu diel nevenujem ako ty. ale mňa nebaví tráviť nad tým hodiny. prečítam, napíšem dojem, ak ma niečo osloví, prečítam ešte druhý a tretíkrát. pre potešenie.

p.s. tiež neútočím. dobrú noc.

 

Myslím že som pochopil... 

Rým-nerým mne je to tiež jedno.

Avšak už sa preventívne o tvoju osobu v komentári radšej ani neobtriem. :) 

Zostaň s múzou!

ospravedlňujem sa halofonovi... /teraz som pochopila, v akej súvislosti ťa dušan spomenul v komentári/ ja som chcela písať komentár k dielu nad tebou, lebo o ten komentár ma vlastne požiadala moja známa, len som tu dlho nebola a potom, keď som si pozerala weblogy, aby som našla ten jej príspevok, tak sa mi zdalo, že jej meno je pri tvojom príspevku! takže prvý koment, ktorý bol vlastne iniciovaný mnou môžeš celkom kľudne ignorovať, ak chceš. 

ešte raz sorry... nemala som okuliare na nose :D

Asi nie som dosť chápavý, nezdrbala si mňa?? Lebo mne tu už takéto srandy ktosi písal o tých rýmoch ale som príliš tvrdohlavý na to aby som sa ich vzdal, a po druhé ani som to celkom nepochopil. Koniec koncov nechcem sa predať, a tie veci čo tu uverejňujem sú veľmi často veľmi staré, proste to niekde zapíšem viac - menej pre seba alebo pár známych a po roku vytiahnem. A smajlík tam má opodstatnenie, kus dadaizmu povedzme, má hlboký zmysel.

 

ad dušan: klobásové obdobie... keď ono sa to tak perfektne rýmuje - láska, klobáska, no nekúp to

suhlasim s tapou :)

 

aj na mna to posobi tak zvazujuco. Ja chapem postmodernu a volny rym ale aj tie maju svoje pravidla. basen napis a potom po tom roku ako si ju chcel zverejnit oprav podla tvojho videnia teraz. oprav ju 50 krat az kym to nebude tvoje dieta. neuspokoj sa s tym ze no a tak to vyvesim lebo som to nahodou nasiel vo svojich textoch. napad je ok ale obsah sa trosku rozhojdava. raz si smutny raz stastny.

tolko moje rady...

 

LiSe

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
166
Počet nazbieraných
11, 387
Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť