337
Cestovateľský blog
24.06.2009 - 13:58
7
96
10365

Kráľova hoľa

Majestátna Kráľova hoľa (1949 m n. m.)                      
- najvyšší končiar východnej časti Nízkych Tatier - jeden zo symbolov Slovenska - opradený, spolu s Kriváňom, mnohými povesťami
a legendami. Pramenisko a rozvodie najväčších slovenských riek: Váhu, Hrona, Hnilca, Hornádu.

Východiskom túr na Kráľovú hoľu sú rázovité obce Telgárt a Šumiac. Zo Šumiaca vedie na vrchol cesta, pre motoristickú verejnosť uzavretá, je však hojne využívaná cykloturistami. Dolu v údolí vidíme Šumiac.

Kráľova skala (1690 m n. m.) je skalnatý predvrchol Kráľovej hole, dostanete sa naň po strmom stúpaní po zelenej značke z Telgártu. Vyzerá vskutku impozantne, rovnako ako výhľad z nej na údolie Hrona.

Modrá turistická značka začína v Šumiaci a niekoľkokrát pretína serpentíny cesty pre motorové vozidlá vedúcej na vrchol.
Turisti, nezvyknutí na strmé stúpanie ju môžu v niektorých úsekoch využiť.

Na severných svahoch Kráľovej hole sa udržia fľaky snehu aj do konca júna. V pozadí vidíme hrebeň Vysokých Tatier.

Začiatkom leta sú úbočia pod vrcholom pokryté kobercom nádherných kvetov.

Konečne na vrchole! Od roku 1960 je tu televízny vysielač - retranslačná stanica. V budove televízneho vysielača je
aj záchranná stanica horskej služby a núdzová útulňa pre turistov.

Do Telgártu i Šumiaca je to zhora dolu 2 1/4 hodinky. V opačnom smere o hodinu viac. Ak si teda chcete len tak odskočiť pozrieť sa z tohto kopca na svet pod vami, rezervujte si na to 7 hodín času, dobré topánky, teplé oblečenie, jedlo a vodu a vezmite si aj fotoaparát. Dolu v hoteli nech čaká masér, vaše nohy ho budú potrebovať.

Na vrchole vždy fúka, a to poriadne. Pri pohľade na obrovskú vežu, do ktorej sa opiera víchor, aj keď upevnenú kotviacimi lanami, má človek rôzne predtuchy i fantazijné predstavy a inštinktívne sa vyhýba záveternej strane veže.

Neurotické typy turistov riešia počas cesty aj problematiku stretnutia človeka s medveďom, ktorých je na Slovensku požehnane (odhady sa pohybujú od 600 - ochranári, až po 1200 - poľovníci 🙂 Treba povedať, že zriedkavé prípady stretnutia turistov s medveďom počas výstupu na Kráľovu hoľu už boli popísané, skončili však zmierom. Všetci účastníci takýchto stretnutí svorne tvrdia, že medveď výrazne znižuje čas, potrebný na dosiahnutie vrchola, či naopak obce v údolí.

Na horskom bicykli trvá cesta po ceste zo Šumiaca okolo 2 1/2 hodiny - vpredu máte malé koliesko, vzadu veľké a šliapete a šliapete,...  pričom sa velocipéd šplhá slimačím tempom nahor. Dolu je to však paráda, zbierate plody svojej námahy; škoda, že asfalt je len v hornej časti kopca, nižšie musíte spomaliť kvôli makadamu.

Kráľova hoľa poskytuje turistom jeden z najväčších rozhľadov na Slovensku. Z vrchola je veľkolepý pohľad na štíty okolitých pohorí: Lomnický štít, Gerlach, Kriváň, Baranec, Veľký Choč, Ďumbier (najvyšší vrchol Nízkych Tatier), Fabovu hoľu, Kľak, Muráň, Volovec, Prednú hoľu a i.

Skutoční fajnšmekri však považujú výstup na Kráľovu hoľu len za začiatok ozajstného dobrodružstva - hrebeňom Nízkych Tatier vedie chodník, ktorým sa môžete po siedmich dňoch pobytu v oblakoch s výhľadmi na Liptov i Pohronie ocitnúť až na Donovaloch, čo je západný priesmyk Nízkych Tatier. 

Kráľova hoľa jednou vetou: Pastva pre oči, balzam na dušu, (világoš pre nohy).

Comments

Pridať nový komentár

Very nice! Len keď si tam už bol, mohol si odfotiť aj ten strom zelený, čo má vrch naklonený do slovenskej zemi.
Dobrý deň pán Preložník! Chcem Vás poprosiť o fotky z našej oslavy narodenín pri Váhu kde ste nás fotili, bolo to dňa 4.7.09. Asi si nás pamätáte :) Viem že nie všetky sú publikovateľné, preto by som Vám bol vďačný keby ste mi pár z nich poslali na moju mailovú adresu: gemajz@gmail.com Ďakujem
Už tam nie je, jedna eseróčka si vybavila ministerské povolenie na výrub a predala ho do Rakúska. (Odôvodnenie povolenia: ide o "hoľu", a hole majú byť holé.) Bude vraj z neho pekná imidžová lakťová opierka na hojdacom kresle, lebo mal na to vhodný tvar.
Vidíš, a ja som si doteraz myslel, že ho vyrúbali tí dvanásti sokoli, čo to tam ten ohník nakládli. Už som chcel aj ochranárov na nich poštvať.
... je to historicky daná kontinuita - od zbojníka Jánošíka po všetky naše vlády - kradnúť, zbíjať, brať bohatým (ale nie už veľmi bohatým) a tvrdiť, že to všetko pre prostý ľud - len aby nás preboha zas zvolil :)

Pan Preloznik,

Vase pismenka si vzdy rada precitam a niet im co vytknut ;-)

V tomto prispevku Vas vsak musim upozornit na jednu chybicku - Predna Hora :-), nie Predna Hola ako uvadzate.

PS: Som z Revucej a vystup na Kralovu Holu je, hned po vystupe na Muran, akysi symbol, ritual, ktorym s priatelmi zahajujeme jar, leto, jesen aj zimu ;)

Pekny den!

 

Myslel som na Prednú hoľu v Slovenskom raji.

Predná hoľa

(1545,6 m.n.m.)

Husto zalesnený vrchol s menšími lúčnatými plochami pozdĺž červeného turistického chodníka vystupujúci západne od obce Vernár.

Najvyšší vrchol v Slovenskom raji. Tvorí hranicu medzi Slovenským rajom a Nízkymi Tatrami.

Ale existuje aj Predná hora, no veľa o nej neviem - len to, že je pri Muráni. Hrad Muráň sa chystám v lete navštíviť, aj bralo Cigánka. O nej máme na týchto stránkach tajomný, romantický príbeh ako e-book.

Je tu:  http://www.enigma.sk/e-knihy/tomas-derer-piesen-o-murani

Ďakujem za návštevy mojej stránky.

 

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
107
Počet nazbieraných
6, 824

Bývam pri Nitre na okraji strašidelného pohoria Tribeč. Som dlhoročný splavovač riek, jazier a morí. Okrem toho sem-tam vydávam knihy.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť