375
Cestovateľský blog

Dunajské ramená HUNGARIA 2013

Tradičný letný splav do overenej lokality. Posunuli sme ho o mesiac - dunajské ramená, vrátane kempingu, boli po povodniach. Z jednotlivých romantických, pomaly tečúcich ramienok sa počas povodne stala jedna mohutná, hrozivo sa valiaca dravá rieka, naprieč lesmi a hrádzami. Ísť tam v tom čase by znamenalo vysoké riziko utopenia.


Perlička: Ugrófa (v preklade: skákací strom) vidno aj z vesmíru. Detailne pozri o 4 fotografie nižšie. KLIKnite si na obrázok.

Pretože splavy maďarských dunajských ramien sme dostatočne popísali v predošlých reportážach, necháme dnes hovoriť fotografie.

Najprv päť motivačných:


Takto vidí maďarské dunajské ramená malá rybka.


Takto suchozemec.


Takto vodák.


Takto playboy.


A takto filozof.

Nakoniec si môžete prezrieť rozsiahly obrazový album zo splavu (81 fotografií):

https://picasaweb.google.com/118144888404313228358/DunajskeRamena2013Hungary

po kliknutí na odkaz kliknite ešte na SLIDESHOW, sadnite si do kresla, do pravej ruky klobásu, do ľavej pivo ... a kukajte...

Fotografie zobrazujú: Odchod z Nitry, Dunakility (Vadvízi kemping, rezerváciu Dvojjazerie, spodné prúdiace ramená), Bodícke jazero (SK - Šípová hať), Gabčíkovo: nová zrubová reštaurácia Nimród pod vodným dielom, Dolné Saliby - cukráreň, pri ktorej sa nedá nezastať - mňam.)

VIAC INFORMÁCIÍ o splavoch maďarských Dunajských ramien:

https://blog.enigma.sk/weblogy/vlado-preloznik/splavujete-rieky/madarske-dunajske-ramena-2009

https://blog.enigma.sk/weblogy/vlado-preloznik/splavujete-rieky/dunajske-ramena-hungaria-2012

Comments

Pridať nový komentár

Veľmi príjemný náčrt pohľadov. ;)

Apropo, čo držalo na mieste toho filozofa? Tá voda pôsobí vcelku dynamicky.

Ad: ryba. Tiež nie som rybár, podľa mňa ryba na obrázku (je to boleň ?) zuby nemá, no aj tak by som sa tam, ako malá rybka, nechcel ocitnúť :-)

Ad: Vladimír. Som Vladimír, pôvodne som sa však mal volať Zuzana... 
V dobe, keď som sa narodil, bol v mojej rodnej obci zvyk, že p. farár dal dieťaťu také meno, aké bolo v kalendári (nikto nemohol vymýšľať kadejakých Onurov, Tarzanov, Nicolasov či Noemi). V deň môjho narodenia bolo v kalendári Zuzany, no, a keďže som bol chlapec, dali mi meno Vladimír, ktoré po Zuzane nasledovalo. (Dnes už sú tieto mená v kalendári inde, ako vtedy). Stal som sa tak menovcom mnohých slávnych ľudí... z nich sa mi (zvukovo) najviac páči ruský cár Vladimír - Jasné Slunéčko; Vladimíra Iľjiča tiež využívam: keď sa predstavujem cudzincom, pri podávaní ruky poviem "Vladimír Iľjič" ... na čo sa všetci okamžite zasmejú a všetci si ma zapamätajú.

Za gratuláciu ďakuje

Vladimír - Jasné Slunéčko          

Osobne si Vás neviem predstaviť ako Zuzanku :)

Ten Vladimír Vám pristane. Aaa chválim pána farára z vašej rodnej obce, dnes sa už ale v kalendári nachádzajú aj kadejaké cudzie mená - vlastne všeobecne sa na Slovensku objavujú čoraz čudnejšie mená. Ani moje nie je slovenské... No čo už :) meno si človek nevyberie... 

Za gratuláciu nemáte zač. Udivuje ma, že som tu jediná, kto si všíma meninových oslávencov ktorých máte aj tu hore vpravo na sivej titulnej lište. 

Som rada, že som potešila :)

Ja ( Sandra - Ochrankyňa ľudstva :) )

to čo má v ústach, to sú zuby?? Ospravedlňujem sa, nie som rybár... :) 

 

Inak, Vy ste Vladimír alebo Vladislav? 

Ak ste Vladimír, tak všetko najlepšie k meninám Vám prajem :)

S pozdravom, Ja

... "filozof" je pod tzv. Binderovou haťou, čo sú po celej šírke starého Dunaja  nasypané tony veľkých balvanov - vzniká tým rozdiel hladín okolo 10 m. Pramicu rybári buď ukotvia (závažie na reťazi), alebo využijú protiprúd za väčším balvanom - loďka tak stojí na mieste (využíva tíšinu za balvanom)..

(Do pozornosti dávam predposledný záber v galérii (81 snímok). Je na nej polievka servírovaná v "jedlom tanieri" - je naliata vo vydlabanom bochníku chleba, má dokonca aj chlebovú pokrievku. Tanier i polievka sa postupne jedia odvrchu dolu.Vidno niečo také aj u Vás na strednom Slovensku?)

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
107
Počet nazbieraných
7, 380

Bývam pri Nitre na okraji strašidelného pohoria Tribeč. Som dlhoročný splavovač riek, jazier a morí. Okrem toho sem-tam vydávam knihy.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť