345
Kope vás múza

Bologna 2010 - Medzinárodný veľtrh detskej knihy
















Slovensko bolo čestným hosťom tohoročného veľtrhu, hneď pri vchode malo krásnu expozíciu, v ktorej dominovali známi slovenskí ilustrátori detských kníh. V umeleckej úrovni ilustrácií kníh pre deti patríme medzi svetovú špičku.


Asi najväčší zážitok z veľtrhu: v slovenskej expozícii ilustrácií sme stretli najväčšieho žijúceho talianskeho spisovateľa, estetika, filozofa, esejistu,
profesora prednášajúceho v Miláne i Bologni - Umberta Eca (má 78 rokov).






Ďalšou veľkou osobnosťou, s ktorou sme mali (na rozdiel od Umberta Eca -:) dohovorené stretnutie - v expozícii britského vydavateľstva Orion - bola Michelle Paverová, autorka 6-dielneho príbehu chlapca Toraka, jeho kamarátky Renn a vlčieho mláďaťa, odohrávajúceho sa v dobe kamennej. Séria pod názvom Kronika temného dávnoveku bola preložená takmer do 40 jazykov. V Bologni vydavateľstvo Orion usporiadalo pri príležitosti úspešného ukončenia série slávnostnú večeru, na ktorej sa stretli vydavatelia z celého sveta, vrátane slovenskej Enigmy.
Autorka prežila mnohé príhody z kníh na vlastnej koži, žila istý čas medzi domorodcami v Laponsku, Nórsku, Fínsku, v karpatských lesoch, kde študovala zvyky divých zvierat, najmä vlkov.


Okrem pozdravu slovenským čitateľom kníh nám Michelle prezradila, že má premyslenú podobu ďalšieho románu. Pretože sme už teraz prejavili oň predbežný záujem, majú sa slovenskí čitatelia milujúci vzrušenie, tajomno, divokú prehistorickú prírodu, na čo tešiť.

Comments

Pridať nový komentár

máme doma možno sto detských kníh, v mnohých, z pred tridsiatych štyridsiatych rokov, som listoval, keď som začal ako tak sedieť, a dodnes je ilustrácia u mňa dôležitým faktorom, ktorý rozhoduje o kúpe; a i dnes ich ukazujem mojim fafrnkom, žiara im oči, a smejú sa, že oni si to predstavovali úplne inak a ja sa smejem, že ak niekedy vydám knižku, tak si ju aj zilustrujem, a to ešte len bude sranda, keď ju vložím medzi obrázky pána Hložníka či Brunovského :)

škoda, že sa na také akcie nedostanem :( 

tá magnólia je nádherná :)

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
107
Počet nazbieraných
6, 824

Bývam pri Nitre na okraji strašidelného pohoria Tribeč. Som dlhoročný splavovač riek, jazier a morí. Okrem toho sem-tam vydávam knihy.

Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť